مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۹، شماره ۱۰، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی میزان تبعیت از رژیم غذایی در افراد دارای فاکتورهای خطر قلبی عروقی ساکن شمال ایران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تغذیه نادرست یکی از عوامل خطر بیماریهای قلبی است و هرگونه تغییر در عادات غذایی می تواند در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی مفید باشد. لیکن پیش از هرگونه مداخله تغذیه ای لازم است دورنمایی از عادات غذایی افراد در دست باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان پیروی از برنامه غذایی صحیح و برخی عوامل موثر بر آن در افراد ساکن شمال ایران می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی 550 فرد دارای فاکتورهای خطر قلبی مراجعه کننده به بیمارستان حشمت رشت صورت گرفت. فاکتورهای خطر و شاخصهای مورد مطالعه با استفاده از پرسشنامه های طراحی شده و بررسی پرونده پزشکی و ارزیابی میزان تبعیت از برنامه غذایی با استفاده از پرسشنامه ( Mediterranean Diet Adherence Screener (MDASکه با توجه به فرهنگ مردم ایران بومی شد، جمع آوری گردید. امتیاز پرسشنامه تغذیه بین 0-14 می باشد. امتیاز0-5 پیروی نامناسب، امتیاز 6-9 پیروی متوسط و امتیاز 10 و بالاتر پیروی غذایی بالا (الگوی غذایی سالم) می باشد. یافته ها: میانگین سنی افراد0/38±58 سال بود. 71/4 درصد دچار اضافه وزن و چاقی بودند. میانگین نمره تبعیت غذایی 0/07±5/76 محاسبه شد. 43 % افراد تبعیت نامناسب، 55% تبعیت متوسط و فقط 2% تبعیت غذایی بالا داشتند. میزان تبعیت از رژیم غذایی در مردان به طور معنی داری بهتر از زنان بود(0/001p=). افراد ساکن مناطق روستایی و افراد دارای تحصیلات بالاتر به طور غیر معنی داری تبعیت غذایی نامناسب تری داشتند. نتیجه گیری: علی رغم دسترسی داشتن به مواد غذایی مفید در شمال ایران، الگوی غذایی افراد نامناسب براورد گردید. لذا آموزش در خصوص اصلاح برنامه غذایی و گرایش به سمت پیروی از الگوی غذایی مدیترانه که شباهت زیادی به فرهنگ غذایی مردم شمال ایران دارد، پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The diet adherence in cardiovascular risk factors patients in the north of Iran based on the Mediterranean diet adherence
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBHECTIVE: Inappropriate nutrition is one of the risk factors for cardiovascular diseases and correction of dietary habits can be helpful for controlling and preventing of disease. But before any nutritional intervention, it is necessary to have the prospect of eating habits of people. The aim of this study was to assess the adherence of healthy diet and related factors in the north of Iran. METHODS: This cross-sectional study was conducted on 550 men and women with cardiovascular risk factors that referred to Heshmat hospital in Rasht. Risk factors and information was collected by interview and reading medical history. The Mediterranean Diet Adherence Screener was used for assessing dietary adherence, this screener was modified according to religious beliefs and culture of Iran. Dietary score between 0-5 consider low dietary adherence, score between 6-9 consider moderate dietary adherence and score 10 and upper consider suitable dietary adherence.  FINDINGS: The mean age of participants was 58±0.38years. 71.4% of participants had obesity or over weight. The mean of dietary adherence was 5.76±0.07. Forty three percent of participants had low adherence, 55 % had medium adherence and just 2% had suitable adherence. The mean of dietary adherence in men was significantly higher than women (p=0.001). Participants in rural area and high educational participants insignificantly had an unsuitable dietary adherence. CONCLOUSION: Based on our results the dietary adherence in the north of Iran was unsuitable. Education to different group about healthy dietary intake and using a Mediterranean dietary pattern that is similar to dietary intake in the north of Iran, is recommended.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مرجان مهدوی روشن | m mahdavi roshan


ارسلان سالاری | a salari


محبوبه قلی پور | m ggholipour


مونا نقشبندی | m naghshbandi



نشانی اینترنتی http://jbums.org/browse.php?a_code=A-10-3267-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده توصیفی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات