مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۷۰-۷۶

عنوان فارسی اثر حفاظتی عصاره دانه کرفس بر روی فیبروز ریوی ناشی از بلئومایسین در موش صحرایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: فیبروز ریوی یکی از رایجترین اثرات جانبی بلئومایسین که به­عنوان یک عامل شیمی­درمانی بکارمی‌رود، است. گونه­های فعال اکسیژن می‌تواند نقش مهمی در توسعه فیبروز ریوی بازی نمایند. دانه کرفس حاوی فلاونوئید‌های متنوعی است که به­عنوان آنتی اکسیدان مطرح می‌شوند. این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره هیدروالکلی دانه کرفس روی فیبروز ریوی القاء شده توسط بلئومایسین در موش صحرایی می‌پردازد. مواد و روشها: این مطالعه تجربی بر روی 20 موش صحرایی نژاد اسپراگ دالی در محدوده وزنی 180- 150 گرم انجام گرفت. حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه4 تایی تقسیم‌بندی شدند. گروه 1و2 به ترتیب تک دوز نرمال سالین و بلئومایسین (5/7 واحد بر کیلوگرم) به صورت داخل تراشه‌ای دریافت نمودند. گروه 5-3 دوزهای مختلف عصاره دانه کرفس (100 ،200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم) به صورت داخل صفاقی روزانه یک هفته قبل و دو هفته بعد از تجویز بلئومایسین دریافت نمودند. حیوانات پس از 21روز کشته، خون و ریه‌های آنها برای اندازه‌گیری مالون­دی­آلدئید پلاسمایی، هیدروکسی­پرولین ریه و آزمایش هیستوپاتولوژی جمع‌آوری شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میزان اندکس ریه، هیدروکسی­پرولین و مالون‌دی‌آلدئید در گروه نرمال سالین به­ترتیب 02/2±27/7 میلی‌گرم ریه بر گرم وزن بدن، 24/0±78/1 میلی‌گرم بر گرم بافت ریه و 17/0±48/1 میکرومول بر لیتر پلاسما بود در حالیکه در گروه دریافت کننده بلئومایسین به­ترتیب 99/0±1/10، 5/1±75/5 و 23/0±27/3 بود. تیمار با عصاره به خصوص در گروه 4 و 5 بطور معنی داری این فاکتورها را نسبت به گروه بلئومایسین کاهش داد (05/0p<). نتایج بافت­شناسی نشان داد که بلئومایسین توانسته منجر به بروز آسیب ریه و افزایش ضخامت آلوئولی شود. نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی دانه کرفس اثر حفاظتی روی فیبروز ریوی القاء شده توسط بلئومایسین دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Protective Effects of Celery (Apium graveloens) Seed Extract on Bleomycin-Induced Pulmonary Fibrosis in Rats
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Pulmonary fibrosis is one of the most common side effects of bleomycin which is used as a chemotherapeutic agent. Reactive oxygen species play a key role in the development of pulmonary fibrosis. Celery seed contains a variety of flavonoids which are considered as asantioxidants. This study investigated the effects of celery seed hydroalcoholic extract on bleomycin-induced pulmonary fibrosis in rats. METHODS: This empirical study was conducted on 20 Sprague-Dawley rats weighing from 180 to 150 g. The animals were divided randomly into 5 groups of 4 rats. Groups 1 and 2, respectively, received a single dose of saline or bleomycin (7.5 units per kg) endotracheally. Group 3-5 received different daily doses of celery seed extract (100, 200 and 400 mg/kg) intraperitoneally for one week before and two weeks after the bleomycin. The animals were killed after 21 days and their blood and lungs were collected and tested so as to measure the plasma malondialdehyde, lung hydroxyproline and histopathology test. FINDINGS: The results showed that the index of lung, hydroxyproline and malondialdehyde in the saline normal group were respectively, 2.02±7.27 milligrams of lung per gram of body weight, 0.24±1.78 mg per gram of lung tissue and 0.17±1.48 micromol per liter of plasma. On the other hand, in the group receiving bleomycin, the figures were 0.99±10.1, 1.5±5.75 and 0.23±3.27, respectively. Treatment with extract, especially in groups 4 and 5, significantly reduced these factors compared to the bleomycin group (p< 0.05). Furthermore, the results of histology revealed that bleomycin could lead to lung damage and the thickening of the alveolar. CONCLUSION: The results showed that celery seed hydroalcoholic extract has a protective effect on bleomycin-induced pulmonary fibrosis.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله ایرج جوادی | iraj javadi


محمد رضا رشیدی نوش آبادی | mohammadreza rashidi nooshabadi


مهدی گودرزی | mehdi goudarzi


رحیمه رودباری | rahimeh roudbari



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1392-3&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات