|
مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۶، شماره ۱۲، صفحات ۳۹-۴۷
|
|
|
عنوان فارسی |
مقایسه تاثیر عصاره های دانه گیاه کبر (.Capparis spinosa L) و برگ توت سفید (.Morus alba L) با گلی بن کلامید بر گلوکز و چربی های خون در موش های مبتلا به دیابت |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: توت سفید و کبر به صورت سنتی برای درمان برخی بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه خواص ضد دیابت و ضد چربی عصاره هیدروالکلی دانه کبر و آبی برگ توت به صورت جدا و توام بر گلوکز و چربی های خون در موش های مبتلا به دیابت مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از 60 راس موش صحرایی در محدوده وزنی220-200 گرم به 6 گروه 10تایی، گروه کنترل دیابتی و گروه های دیابتی تیمار با غلظت های 200 ، 400 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره دو گیاه به صورت جدا و توام و گروه دیابتی تیمار با گلی بن کلامید تقسیم شدند. برای دیابتی کردن موش ها از استرپتوزوتوسین استفاده شد. عصاره هیدروالکلی دانه هایC.spinosa و آبی برگ M.alba را با دوزهای 200، 400 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت جدا و توام و گلی بن کلامید با دوز 600 میکروگرم برکیلوگرم خورانده شد. در شرایط ناشتا از موش ها خونگیری انجام و سطح گلوکز به روش آنزیمی و تری گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئینها با کیتهای شرکت پارس آزمون به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد.یافتهها: عصاره توت بهترین اثر را دوز mg/kg 200 بر کاهش میزان گلوکز خون (mg/dl 16±26/92) داشت (01/0p<). در غلظت mg/kg800 باعث کاهش کلسترول (mg/dl 16±8/74)، تری گلیسرید (mg/dl 12±7/25) (05/0p<) و میزان LDL(mg/dl 5/1±2/10) گردید. اما در دوز mg/kg400 میزان HDL را به (mg/dl 5/2±2/63) افزایش داد (05/0p<). عصاره کبر نیز در غلظت mg/kg200 بهترین اثر را برکاهش گلوکز خون (mg/dl 16±1/117) و تری گلیسرید (mg/dl 2/14±02/82) داشت. اما غلظت mg/kg 800 باعث کاهش کلسترول (mg/dl 1±3/83) و LDL(mg/dl 1/2±7/9) گردید (05/0p<). غلظت mg/kg 400، HDL را (mg/dl 7/19±8/74) افزایش داد. عصاره این دو گیاه به صورت توام در غلظت mg/kg200 منجر به کاهش گلوکز خون (mg/dl 24±4/106) و تریگلیسرید (mg/dl 18±23/73) گردید (05/0p<). غلظت توام mg/kg800، کلسترول (mg/dl 4/2±4/69) و LDL(mg/dl 9/3±4/14) را کاهش داد (05/0p<) و دوز mg/kg 400، HDL را (mg/dl 17±5/60) افزایش داد (01/0p<). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که در عصاره C.spinosa و M.alba مواد (یا ماده) موثره وجود دارد که خاصیت کاهش قند خون و چربی ها را دارد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
واژه های کلیدی، دیابت، قند خون، چربی خون، کبر، توت سفید. |
|
عنوان انگلیسی |
Comparison of Capparis spinosa L. Seeds and Morus alba L. Leaves Extracts with Glibenclamide on Blood Glucose and Lipids in Diabetic Rats |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
BACKGROUND AND OBJECTIVE: Since Capparis spinosa and Morus alba traditionally have been used to treat some diseases, this study investigated the anti-diabetic and anti-hyperlipidemic effects of hydroalcoholic C.spinosa seeds and M.alba aqueous leaves xtract separately and in combined on blood glucose and lipids in diabetic. METHODS: In this experimental study, 60 rats weighting 200-220 gr were divided into 6 groups of 10 each: diabetic control group, treated diabetic groups with different concentrations of 200, 400 and 800 mg/kgbw with the extracts of these two plants separately and in combination and treated diabetic group with Glibenclamide. Streptozotocin was used to induce diabetes. The extracts of C.spinosa and M.alba with doses of 200, 400 and 800 mg/kgbw and glibenclamide with 600 doses were fed them separately and in combination. Taking blood from rats was done in fasting condition and blood glucose level was determined with enzym and triglyceride, cholesterol and lipoproteins method using Pars Azmon Kits.FINDINGS: The extract of M.alba leaves had the best effect on reducing the blood glucose level with dose of 200mg/kg (92/26±16mg/dl) (p< 0/01). 800 mg/kg concentration reduced cholesterol (74/8±16mg/dl), triglyceride (25/7±12 mg/dl) and LDL (10/2±1/5 mg/dl) (p< 0/05). 400 mg/kg dose of M.alba extract increased the amount of HDL (63/2±2/5mg/dl, p< 0/05). The extract of C.spinosa with 200 mg/kg concentration had the best effect on reducing the blood glucose (117/1±16 mg/dl, p< 0/01) and triglyceride (82/02±14/2 mg/dl, p< 0/05) levels. This extract with 800mg/kg concentration declined cholesterol (83/3±1mg/dl) and LDL (9/7±2/1mg/dl) (p< 0/05). Its concentration of 400mg/kg increased the amount of HDL (74/8±19/7). The combination of two extracts with dose of 200 mg/kg reduced blood glucose (106/4±24) and triglyceride (73/23±18mg/dl) (p< 0/05). 800 mg/kg of this combination reduced cholesterol (69/4±2/4mg/dl) and LDL (14/4±3/9 mg/dl) (p< 0/05). 400 mg/kg of it increased HDL (60/5±17mg/dl, p< 0/01). CONCLUSION: The results showed that there are some effective materials in C.spinosa and M.alba extracts which have the capability of reducing blood glucose and lipids. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
پری نظری | pari nazari
سهیلا ابراهیمی وسطی کلایی | sohila ebrahimi
جواد چراغی | javad cheraqi
علی رضا رنگین | alireza rangin
|
|
نشانی اینترنتی |
http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1364-1&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
فیزیولوژی |
نوع مقاله منتشر شده |
تجربی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|