مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۶، شماره ۱۰، صفحات ۲۳-۳۰

عنوان فارسی ارتباط فروکتوز غذایی با الگوی لیپیدی در بیماری کبد چرب غیر الکلی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: با توجه به نقش فروکتوز در سنتز تری‌گلیسیرید، ارتباط آن عمومآ در قالب شیرین‌کننده‌‌های حاوی فروکتوز با بیماری های مزمن متعدد بررسی شده است. اما مطالعاتی که نقش فروکتوز حاصل از منابع طبیعی را با بیماری کبد‌چرب غیر‌الکلی (Non-alcoholic Fatty Liver Disease=NAFLD)ارزیابی کرده باشند نادر بوده، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط فروکتوز غذایی با الگوی لیپیدی در NAFLDطراحی گردید. مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی57 بیمار مبتلا به NAFLD (تأیید شده توسط اولتراسونوگرافی و بالا بودن سطح آنزیم های کبدی) و 57 فرد سالم همسان شده از لحاظ سن، جنس و نمایه توده بدن در کلینیک شیخ الرئیس تبریز انجام گرفت. برای ارزیابی مقدار مصرف فروکتوز و ساکاروز از پرسشنامه‌های بسامد غذایی 97 قلم غذایی و ثبت غذایی 3 روزه استفاده گردید. سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالن فسفاتاز، تری‌گلیسیرید، کلسترول تام و HDL-C اندازه‌گیری‌و LDL-C برآورد گردید. یافته‌ها: بسامد مصرف هفتگی میوه ها و نسبت فروکتوز کل از انرژی دریافتی در بیماران NAFLD به طور معنی‌داری بالاتر از افراد سالم بود (بترتیب 5/75 در برابر 4/63 بار در هفته و 004/0= pو 5/1 در برابر 2/1 و 045/0=p) در حالیکه تفاوت معنی‌داری در مقدار فروکتوز دریافتی روزانه یافت نشد. بیماران NAFLD از سطح سرمی تری‌گلیسیرید بالاتر (22/161 در برابر 12/131 میلی گرم بر دسی لیتر و 015/0=p) و سطح HDL-C پایین‌تری (41/47 در برابر 40/51 میلی گرم بر دسی لیتر و 034/0=p) در مقایسه با افراد سالم برخوردار بودند. هیچ ارتباط معنی‌داری بین مصرف فروکتوز و بسامد هفتگی مصرف گروه‌های غذایی غنی از فروکتوز با سطح سرمی تری‌گلیسیرید در گروه ها یافت نشد. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر حاکی از عدم تاثیر فروکتوز حاصل از منابع طبیعی بر سطح تری‌گلیسیرید سرم و نهایتأ عدم نقش آن در بیماریزایی NAFLD می باشد
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Association between Dietary Fructose and Lipid Profile in Non-alcoholic Fatty Liver Disease
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Regarding the role of fructose in the synthesis of triglycerides, numerous studies have examined the association between fructose-containing artificial sweeteners and some chronic diseases. However, the studies which evaluated the role of fructose derived from natural sources with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) were rare. Therefore, this study was designed to determine the relationship between dietary fructose intake and lipid profile in NAFLD patients. METHODS: This case - control study was conducted on 57 patients with NAFLD (confirmed by ultrasonography and with high level of liver enzymes) and 57 homogenized healthy subjects in terms of age, sex and body mass index in Sheykh-ol-rais clinic in Tabriz. Food frequency questionnaires of 97 food items and 3-day food record were used to assess the consumption of fructose and sucrose. Serum alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, and alkaline phosphatase, triglyceride, total cholesterol and HDL-C levels were measured and LDL-C was estimated, too. FINDINGS: The frequency of weekly fruit consumption and total fructose from energy intake was significantly higher in NAFLD patients than the control group (respectively 75.5 versus 63.4 times per week and p=0.004 and 1.5 vs. 1.2 and p=0.045) whereas no significant differences were found in the amount of daily fructose intake. NAFLD patients had higher serum triglycerides (161.22 vs. 131.12 mg/dl and p=0.015) and lower HDL-C levels (47.41 vs. 51.40 mg/dl and p=0.034) than healthy subjects. There was no significant relationship between fructose consumption and the weekly frequency of fructose-rich food consumption groups with serum triglyceride level in each group. CONCLUSION: The results indicated that fructose derived from natural sources had no effect on serum triglyceride level and consequently on pathogenesis of NAFLD.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله ندا یوشاری | neda youshari


مهرانگیز ابراهیمی ممقانی | mehrangiz ebrahimi mameghani


محمد اصغری جعفرآبادی | mohammad asghari jafarabadi


نویده یوشاری | navide youshari



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-583-3&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فارماکولوژی
نوع مقاله منتشر شده مداخله ای
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات