|
مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۴، شماره ۴، صفحات ۵۳-۶۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر عصاره های آبی و آبی الکلی پوسته، دانه و عصاره آبی-الکلی پولپ هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis) بر فاکتورهای لیپیدی و آنزیم های کبدی موش صحرائی نر تغذیه شده با فروکتوز |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: گیاهان دارویی از دیرباز در طب سنتی جهت درمان بسیاری از بیماریها استفاده می شوند. با توجه به اثر فروکتوز بر فاکتورهای لیپیدی خون و اثر سمیت کبدی و تاثیر هندوانه ابوجهل بر کاهش میزان چربی خون و برخی آنزیمهای کبدی این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره قسمتهای مختلف این گیاه بر میزان چربی و آنزیم-های کبدی موشهای صحرایی نر دریافت کننده فروکتوز در آب آشامیدنی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از 63 سر موش صحرائی نر بالغ نژاد ویستار در محدوده وزنی 200 تا 300 گرم استفاده شد. پس از دریافت فروکتوز 10% در آب آشامیدنی به مدت 8 هفته، حیوانات به 7 گروه کنترل، فروکتوز 10% و عصارههای آبی و آبیالکلی پوست، دانه و عصاره آبیالکلی پولپ تقسیم شدند. عصارهها با غلظت mg/kg200 به صورت گاواژ در دو هفته پایانی به حیوانات داده شد. 12 ساعت بعد از آخرین گاواژ خون-گیری مستقیم از قلب حیوانات پس از بیهوشی سبک توسط اتر انجام گرفت. پس از سانتریفوژ خون حیوان، سطح سرمی آن جدا و فاکتورهای لیپیدی و آنزیمهای کبدی توسط کیتهای تجاری و با کمک دستگاه اتوآنالیزر اندازهگیری و مقایسه گردید. یافته ها: نسبت LDL به HDL در گروه عصاره آبی پوست (08/1±46/2) در مقایسه با گروههای فروکتوز (15/0±98/0) و کنترل (1/0±98/0) افزایش یافت (01/0>p). آسپارتات آمینوترانسفراز در گروههای عصاره آبی دانه و آبی پوست در مقایسه با گروههای کنترل و فروکتوز بترتیب کاهش و افزایش (05/0>p)، پیدا کرد. آلانین ترانسفراز در گروه عصاره آبی پوست نسبت به گروههای کنترل و فروکتوز افزایش یافت (01/0>p) همچنین آلکالین فسفاتاز در گروه عصاره آبی پوست افزایش (05/0>p) و در گروه عصاره آبی دانه کاهشی معنیدار نسبت به موشهای کنترل (01/0>p) و فروکتوز (05/0>p) از خود نشان داد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که پوست هنداونه ابوجهل اثر منفی بر پروفایل لیپیدی و آنزیمهای کبدی داشته و اثر سمیت کبدی را بیشتر از خود نشان میدهد، اما دانه هندوانه ابوجهل اثر کاهنده بر فاکتورهای لیپیدی و آنزیمهای کبدی دارد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
هندوانه ابوجهل، فروکتوز، لیپید، آنزیم کبدی |
|
عنوان انگلیسی |
Effect of Crust and Seed’s Aqueous Extract and Hydro-Alcoholic Extracts of Crust, Seed and Pulp of Citrullus Colocynthis on Lipid’s Factors and Hepatic Enzyme in Fructose-Fed Male Rats |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
BACKGROUND AND OBJECTIVE: Herbal medicine had been excessively used for treatment of many diseases in traditional medicine. Because of effect of fructose on lipid profile and hepatic enzymes, it was decided to study the effect of extract of different parts of Citrullus colocynthis on lipid profile and hepatic enzymes in fructose-fed male rats. METHODS: In this experimental study, 63 adult male Wistar rats weighting 200-300 (g) were used. After fructose 10% induced in drinking water for 8 weeks, the animals were randomly divided into 7 groups: control, Fructose10%, aqueous extracts of seed, hydro-alcoholic extracts of seed, aqueous extracts of crust, hydro-alcoholic extracts of crust and hydro-alcoholic extracts of pulp. The extracts (200mg/kg) were administered orally and conducted for 2 terminal weeks. The animals were weighed and anesthetized for the serum blood collection to determine lipid profile and hepatic enzymes after at least a 12-h fast with manufacture kits and autoanalyzer machine. FINDINGS: LDL/HDL ratio in aqueous extracts of crust group (2.46±1.08) increased in comparison with control and fructose groups (0.98±0.1 and 0.98± 0.15, respectively) (p< 0.01). Aspartate aminotransferase (AST) in aqueous extracts of seed and aqueous extracts of crust groups decreased and increased in comparison with control and fructose groups, respectively (p< 0.05). Alanine aminotransferase (ALT) in aqueous extracts of crust group increased in comparison with control and fructose groups (p< 0.01), also alkaline phosphatase (ALP) in aqueous extracts of crust group increased (p< 0.05) but this enzyme in aqueous extracts of seed group decreased significantly in comparison with control (p< 0.01) and fructose (p< 0.05) group. CONCLUSION: According to the results, crust of Citrullus colocynthis has negative effect on lipid profile, hepatic enzymes and hepatotoxicity and seed of this fruit has decrease effect on lipid profile and hepatic enzymes. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Citrullus colocynthis, Fructose, Lipid, Hepatic enzyme |
|
نویسندگان مقاله |
اکرم آهنگرپور | a ahangarpour آدرس اهواز، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، گروه فیزیولوژی، تلفن 3332036-0611 , e-mail ahang1002002@yahoo.com سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (Ahvaz jundishapur university of medical sciences)
علی اکبر عروجن | aa oroojan
|
|
نشانی اینترنتی |
http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1370-797&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
بیوشیمی |
نوع مقاله منتشر شده |
تحلیلی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|