مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۴، شماره ۱، صفحات ۱۹-۲۴

عنوان فارسی اثر عصاره الکلی پوست نارنج بر میزان آنتی اکسیدان توتال، انسولین سرم و هیپرگلیسمی ناشی از آلوکسان در موش سفید آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: نارنج به عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی شناخته می شود. اثر محافظتی برخی میوه های خانواده مرکبات در برابر خطر ابتلا به بعضی از بیماری های مزمن از جمله دیابت نشان داه شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و همچنین اثرات ضد افزایش قند خون عصاره الکلی پوست داخلی نارنج (مزوکارپ) در رت های هیپرگلیسیمی شده بوسیله آلوکسان می باشد.مواد و روشها: این مطالعه تجربی بر روی 120 سر رت نژاد ویستار، در محدوده وزنی 200-150 گرم که به 6 گروه 20 تایی و دو زیر گروه زمانی 24 و 48 ساعته تقسیم شدند، انجام گردید. برای این کار ابتدا عصاره اتانولی پوست داخلی (مزوکارپ) نارنج تهیه گردید و رت ها به مدت 4 روز و در دو دوز متفاوت (300mg/kg و100) با این عصاره پیش درمانی شدند. برای ایجاد هیپرگلیسمی تزریق آلوکسان به صورت تک دوز (100mg/kg) و بصورت داخل صفاقی صورت گرفت. پس از 24و 48 ساعت از رتها خونگیری و سرم آنها جدا شد، سطح آنتیاکسیدانهای سرم با روش FRAP، سطح انسولین سرم با روش ELISA و غلظت گلوکز با استفاده از کیت گلوکز اندازه‌گیری و گروههای مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته ها: آنتی اکسیدان توتال 24 ساعت پس از تزریق آلوکسان در گروهی که آلوکسان+ عصاره (300mg/kg) دریافت کرده بود نسبت به گروه آلوکسان افزایش معنی داری داشت (000/0=p). شاخص گلوکز 48 ساعت پس از تزریق آلوکسان در گروهی که آلوکسان+ عصاره(300mg/kg) دریافت کرده بود نسبت به گروه آلوکسان افزایش معنی داری داشت (001/0=p). انسولین نیز در هر دو گروه 24 و 48 ساعته و در هر دو دوز 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم وزن کاهش معنی داری نسبت به گروهی که فقط آلوکسان مصرف کرده بودند نشان داد (03/0>p). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عصاره پوست نارنج با وجود افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم نه تنها سبب کاهش قند خون در رت های دیابتی نشد بلکه قند خون را در این حیوانات افزایش داده و سبب کاهش سطح انسولین نیز گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نارنج، آلوکسان، انسولین، هیپرگلیسیمی، آنتی اکسیدان

عنوان انگلیسی Effect of Alcoholic Extract of Sour Orange Peel on Total Antioxidant, Insulin Level and Hyperglycemia in Alloxanized Rats
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Sour orange is known as an herbal plant in traditional medicine. Previous studies indicate a protective effect of citrus fruits or juices against risk of some chronic diseases such as diabetes. The aim of this study was to investigate the antioxidant and anti- hyperglycemic effects of alcoholic extract of sour orange peel in rats with alloxan induced hyperglycemia.METHODS: In this experimental study, there were 120 Wistar rats weighing 150-200 gr that were divided into 6 groups (20 rats in each group) divided into two time groups (24 and 48 h). Ethanol extract of sour orange peel was prepared. Animals were pretreated for 4 days in 2 different doses 100 and 300 mg/kg. 100 mg/kg bw alloxan injected intraperitoneally. After 24, 48 h blood sample collected and glucose (via glucose kit), serum antioxidant levels (via FRAP) and serum insulin levels (via ELISA assay) were measured and the groups were compared.FINDINGS: Twenty four hours after alloxan injection rats who received 300 mg/kg/day showed a significant increase in total antioxidant content (p=0.000) and significant increase in glucose level after 48 hours (p=0.001). The administration of sour orange peel extract (100 and 300 mg/kg/day) decreased serum insulin level in alloxan-induced hyperglycemic rats at 24 and 48 hours after alloxan injection (p< 0.03).CONCLUSION: This study demonstrated that treatment with sour orange peel extract not only brought a significant increase insulin concentration but also decreased the insulin level and also increased glucose concentration in alloxanized rats.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Sour orange, Alloxan, Insulin, Hyperglycemia, Antioxidant

نویسندگان مقاله مصطفی لکزایی | m lakzaei
آدرس بابل، دانشگاه علوم پزشکی، گروه بیوشیمی و بیوفیزیک، تلفن 5-2199591-0111، e-mail pouramir@yahoo.com
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بابل (Babol university of medical sciences)

مهدی پورامیر | m pouramir


علی اکبر مقدم نیا | aa moghadamnia


حامد میر | h mir



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1370-758&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوشیمی
نوع مقاله منتشر شده تحلیلی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات