مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۲۸-۳۵

عنوان فارسی اثر عصاره الکلی میوه زرشک (Berberis Vulgaris L) بر التهاب حاد و مزمن در موش صحرایی نر
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: التهاب از جمله عوارض شایع بسیاری از بیماریهاست که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. دو نوع اصلی التهاب حاد و مزمن وجود دارد. التهاب موجب ایجاد عفونت و تاخیر در بهبود بیماری می شود. با توجه به عدم درمان قطعی و کامل توسط داروهای شیمیایی و ترکیبات آلکالوئیدی موجود در ریشه گیاه زرشک از جمله بربرین که دارای خاصیت ضدالتهابی قوی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد التهابی عصاره الکلی میوه زرشک انجام شد.مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی تعداد 86 سرموش صحرائی نر نژاد NMRI در محدوده وزنی 350-300 گرم به صورت تصادفی به پنج گروه کنترل (فقط دریافت ایوانس بلو)، شاهد (ایجاد التهاب بدون درمان)، گروه های التهابی- درمان که بترتیب با دوزهای 75، 150 و 300 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن، عصاره الکلی میوه زرشک را دریافت می کردند، تقسیم شدند. هر یک از گروه ها با سه روش سنجش التهاب حاد (تزریق فرمالین به کف پا، گزیلن در گوش، و اسید استیک در داخل صفاق) و یک روش سنجش التهاب مزمن (کاشت گاز استریل در کشاله ران) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نهایتا در آزمون تکمیلی اثر ضد دردی دوز موثر عصاره میوه زرشک با استفاده از آزمون تزریق فرمالین به کف پای حیوان ارزیابی گردید. یافته ها: دوزهای موثر 150 و 300mg/kg عصاره توانست جذب نوری مایع پای ملتهب را از میزان 03/0±1/0 در گروه کنترل به میزان 02/0±15/0 و 01/0±16/0 برساند (05/0>p). همچنین دوز 300mg/kg عصاره، جذب نوری مایع صفاقی را از میزان 1/0±43/1 در گروه کنترل به مقدار 09/0±7/0 تغییر داد (05/0>p). التهاب مزمن با مصرف دوزهای 150 و 300mg/kg به ترتیب 27/2±11/20 و 84/2±15/24 گردید که نسبت به گروه کنترل (14/2±4/33) کاهش معنی دار پیدا کرد (01/0>p و 05/0>p). فاز انتهایی درد مزمن توسط عصاره (300mg/kg ) از میزان 18/0±79/1 در گروه کنترل به مقدار 1/0±25/1 کاهش معنی دار پیدا کرد (01/0>p). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عصاره الکلی میوه زرشک در دوزهای متوسط و بالا قادر است التهاب حاد تزریق فرمالین و اسید استیک را بترتیب در پا و صفاق به همراه التهاب مزمن کاشت یک جسم خارجی در بدن بصورت معنی داری کاهش دهد. بعلاوه کاهش فاز انتهایی درد مزمن که هم راستای نتایج کاهش التهاب مزمن می باشد را نمی توان از نظر دور داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله التهاب، درد، میوه زرشک، موش صحرایی

عنوان انگلیسی Effect of Alcoholic Extract of Berberis Vulgaris Fruit on Acute and Chronic Inflammation in Male Rats
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Inflammation is a side effect of many diseases that could yield immune system disability. The recognized acute and chronic inflammations are the main factors for permanence of infection and long lasting in recovery of disease. Regarding to incomplete treatment of inflammation by using chemical drugs and alkaloid compounds of barberry (berberis vulgaris) root bark such as Berberine that have strong anti-inflammatory property, in the present study, the anti-inflammatory effect of alcoholic extract of berberis vulgaris fruit using experimental methods is examined. METHODS: In this research as an experimental study, 86 male NMRI rats weighting 300-350 gr were chosen at random, and were divided into five groups: 1-control (only Evans blue), 2-sham (inflamed without treatment) 3, 4 and 5- treatment groups which received the alcoholic extract of barberry at doses of 75, 150 and 300 mg/kg intraperitoneally. Each of groups was subjected to three methods in order to measure the acute inflammation (formalin injection to paw, xylane to ear and intraperitoneally received acetic acid), and one group was examined with chronic inflammation (implantation of cotton in groin border of rats). Finally in a complementary assessment, the analgesic effect of the most effective dose of extract was evaluated using formalin test. FINDINGS: Effective doses of 150 and 300 mg/kg of berberis vulgaris fruit extract could change significantly the light absorption of inflamed foot, from 0.1±0.03 in control group to 0.15±0.02 and 0.16±0.01 respectively (p< 0.05). In addition, 300 mg/kg dose of extract, increased the light absorption of peritoneal fluid significantly from 1.43±0.1 in control group relative to 0.7±0.09 in experimental group (p< 0.05). Chronic inflammation has decreased significantly from 33.4±2.14 in control group relative to experimental groups (20.11±2.27 and 24.15±2.84, respectively) (p< 0.01, p< 0.05). Finally, the late phase of chronic pain has decreased significantly by dose of 300 mg/kg from 1.79± 0.18 (control) to 1.25± 0.1 (p< 0.01).CONCLUSION: Our result shows that alcoholic extract of barberry in medium and maximum doses is able to decrease the formalin and acetic acid injection-induced inflammation in foot and peritoneum significantly and also can decrease an external body-induced chronic inflammation as well. In addition, the reduction of late phase of chronic pain in parallel with chronic inflammation suppression is considerable.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Inflammation, Pain, Berberis vulgaris fruit, Rat

نویسندگان مقاله زهرا کیاسالاری | z kiasalari
آدرس تهران، بلوار کشاورز، خیابان شهید عبداله زاده، دانشکده پزشکی شاهد، گروه فیزیولوژی، تلفن 88964792-021، e-mail najafabady@yahoo.com

محسن خلیلی | m khalili


پیام احمدی | p ahmadi



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1370-698&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوشیمی
نوع مقاله منتشر شده تحلیلی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات