مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۱۶-۲۳

عنوان فارسی اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک، وابسته به زمان مصرف موسیر در موش صحرایی دیابتی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: دیابت قندی از مهمترین عوامل خطر برای وقوع برخی بیماریها محسوب می شود. کاهش دادن سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت بالینی زیادی برخوردار میباشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد دیابتی و وابسته به زمان مصرف موسیر انجام شد.مواد و روشها: این مطالعه تجربی بر روی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به وزن 340-250 گرم که به 4 گروه کنترل، کنترل تحت درمان با گیاه، دیابتی و دیابتی تحت درمان با گیاه تقسیم شدند، انجام گردید. دو گروه تحت تیمار از غذای موش حاوی گیاه به مدت 8 هفته استفاده نمودند. برای دیابتی نمودن موشها از استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم استفاده شد. میزان گلوکز و لیپیدهای سرم قبل از بررسی و در هفته های 4 و 8 پس از بررسی به روشهای آنزیمی متداول اندازه گیری و گروهها با هم مقایسه شدند. یافته ها: در گروه دیابتی تحت درمان میزان گلوکز سرم بطور معنی دار، در هفته های 4 و 8 به ترتیب به میزان 8/29 و 2/56% کمتر از گروه دیابتی درمان نشده بود (005/0>p و 01/0>p). بعلاوه، سطح کلسترول توتال در همین هفته ها در گروه دیابتی تحت تیمار کاهش معنیدار در مقایسه با گروه دیابتی درمان نشده به ترتیب به میزان 3/38% و 1/47% نشان داد (01/0>p). همچنین سطح تری گلیسیرید سرم در گروه دیابتی تحت تیمار در مقایسه با گروه دیابتی فقط در هفته 8 بطور معنی دار و به میزان 9/30% کمتر بود (05/0>p). از طرف دیگر، درمان موشهای دیابتی با گیاه، تغییر معنی دار و مطلوب کلسترول HDL در مقایسه با موشهای دیابتی ایجاد ننمود و از نظر کلسترول LDL نیز مشخص شد که تیمار موشهای دیابتی با گیاه موجب کاهش معنی دار این پارامتر در هفته های 4 و 8 نسبت به گروه دیابتی درمان نشده به ترتیب به میزان 1/39% و 5/42% می گردد (01/0>p).نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که تجویز خوراکی موسیر به صورت وابسته به زمان دارای اثر هیپوگلیسمیک بوده و موجب تغییر سودمند در چربیهای خون به جز کلسترول HDL می شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله موسیر، دیابت قندی، هیپوگلیسمیک، هیپولیپیدمیک

عنوان انگلیسی Time-Dependent Hypoglycemic and Hypolipidemic Effect of Allium Ascalonicum L. Feeding in Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Diabetes mellitus is one the most important risk factors for some disorders. Reduction of serum glucose and lipid levels in diabetic patients due to medicinal plants is clinically important. The aim of this study was to evaluate time-dependent anti-diabetic effect of Allium ascalonicum L. (AA) feeding.METHODS: In this experimental study, 40 male Wistar rats (250-350 g) were divided into 4 groups, i.e. control, AA-treated control, diabetic, and AA-treated diabetic groups. The treatment groups received oral administration of plant-mixed pelleted food for 8 weeks. Streptozotocin (60 mg/kg) was used for diabetes induction. Serum glucose and lipids levels were determined before the study, and at 4th and 8th weeks after the study using routine enzymatic methods.FINDINGS: Serum glucose was significantly lower (29.8% and 56.2%) in AA-treated diabetic rats at 4th and 8th week as compared to untreated diabetics (p< 0.01& p< 0.005). In addition, serum total cholesterol showed a significant reduction (38.3% and 47.1%) at 4th and 8th weeks in AA-treated diabetic rats as compared to untreated diabetics (p< 0.01). There was also a significant lower level of triglyceride (30.9%) in AA-treated diabetic rats (p< 0.05) only at 8th week. On the other hand, although AA treatment did not cause a significant improvement in HDL-cholesterol level in treated diabetic group as compared to untreated diabetic group, but a significant lower level of LDL-cholesterol at 4th and 8th weeks (39.1% and 42.5%) was observed in AA-treated diabetics (p< 0.01) relative to untreated diabetics.CONCLUSION: Oral administration of AA time-dependently has a significant hypoglycemic effect and improves lipid profile except for HDL-cholesterol.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فرامرز فلاحی | f fallahi
تهران، خیابان شهید عبدالله زاده دهکده ، دانشکده پزشکی شاهد، گروه فیزیولوژی، تلفن 88964792-021 ، e-mail mehjour@yahoo.com

مهرداد روغنی | m roghani


علی باقری | a bagheri



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1370-630&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوشیمی
نوع مقاله منتشر شده تحلیلی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات