مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۹، شماره ۶، صفحات ۱۳-۲۱

عنوان فارسی اثرات ویتامین E بر تغییرات سلولی و سینوزوئیدی کبد موش های نر (Albino-NMRI) ناشی از آفلاتوکسین B۱
چکیده فارسی مقاله سابقه‌ و هدف‌: آفلاتوکسین (AF) ها بخاطر داشتن اثرات سمیت بالا، سرطان زایی، تراتوژنی، سمیت روی سلولهای کبدی و خواص جهش زایی، خطرناکترین میکوتوکسین ها برای سلامت انسان می باشند. از میان 20 آفلاتوکسین شناخته شده تنها آفلاتوکسین های B1، B2، G1 و G2 با قدرت سمیت AFB1‍> AFG1> AFB2> AFG2 می باشند که بطور طبیعی در غذاهای انسان و دام یافت می شوند. AFB1 به عنوان یک عامل خطر در توسعه کارسینومای کبدی در انسان محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات سمی AFB1 روی سلولهای کبدی و مهار اثر آن توسط α-توکوفرول است.مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، آفلاتوکسین B1 از قارچ Aspergillus flavous کشت شده در محیط سنتتیک SLS با استفاده از سیلیکاژل کروماتوگرافی لایه نازک استخراج گردید. سپس μg AFB1، 2mg Vit40E و 40μg AFB1 + 2mg VitEبطور جداگانه در 2/0 میلی لیتر روغن زیتون (به عنوان حلال) حل گردید. این مخلوط ها سپس به 50 موش جوان سفید آزمایشگاهی از نژاد Albino-NMRI (با وزن تقریبی 34-32 گرم) که در پنج گروه کنترل (200 میکرولیتر از آب), حلال ( روغن زیتون), VitE، AFB1 و AFB1+VitE بطور تصادفی تقسیم شده بودند، روزانه به مدت 30 روز خورانده شد. در روز 31 نمونه های کبدی برای مطالعه میکروسکوپی آماده شدند.یافته ها: در بافت کبدی موشهای تیمار شده باAFB1 اندازه ی سلولها بزرگتر شده و محدوده سلولها چندان مشخص نبود و تعدادی از سلولها نیز تخریب شده بودند. حجم سینوزوئید کاهش یافته و گاه اصلا مشخص نبودند. همچنین تعداد هسته های بزرگ بیشتر از هسته های کوچک بود. در سلولهایی که دارای دو هسته بودند اکثراα مرز مابین دو هسته مشخص نبود و در همدیگر تداخل نشان می دادند و یا به نظرمی رسد که تقسیم هسته ها ناتمام مانده است. در بافت کبدی گروه AFB1+VitE افزایش مساحت سلولی(μm 2 5/2±5/1117) نسبت به نمونه کنترل (μm22 ±5/1116) دیده شد اما این تفاوت بین موشهای گروه mμ2 2/1±1116) AFB1)و AFB1+VitEنیز در حد معنی داری مشاهده شد (0.01>p).نتیجه گیری: ویتامین E می تواند به عنوان یک ترکیب کاهش دهنده اثرات سمی مواد اکسیدانت موجود در رژیم غذایی از جمله آفلاتوکسینB1 باشد و اثرات کاهشی آن در مقابل هپاتوتوکسیته آفلاتوکسینB1 احتمالا از طریق تجمع NADPH- اکسیدازها و توقف تولید سوپر اکسیدها است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی VITAMIN E EFFECTS ON AFLATOXIN B1- INDUCED LIVER CELLS IN ALBINO NMRI MALE MICE
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Aflatoxins (AFs) are the most dangerous to human health because of their highly toxic, carcinogenic, teratogenic, hepatotoxic and mutagenic characteristics. Aflatoxins consist of a group of approximately 20 related secondary fungal metabolites although only aflatoxins B1 (AFB1), AFB2, AFG1 and AFG2 with toxicity AFB1>AFG1>AFB2>AFG2 which are normally found in foods. AFB1 is considered to be major risk factors in the development of hepatocellular carcinoma in humans. The present study was carried out to determine the toxic effects of AFB1 on liver cells and restraining its effect using vitamin E (α-tocofrol).METHODS: In this experimental study, the AFB1 was extracted from aspergillus flavous fungus cultivated in synthetic SLS (Sodium lauryl sulfate) medium and silica gel thin-layer chromatography. Then 40μg AFB1, 2mg vitamin E, 40 μg AFB1+ 2mg vitamin E were dissolved in 0.2 ml olive oil (as a solvent), separately. These solutions fed to 50 young white Albino- NMRI mice (with weighing approximately 32-34 grams) which divided into 5 random groups including: control (0.2 ml water), dissolver (olive oil), Vit E, AFB1 and AFB1+Vit E, daily up to 30 days. In the 31st day, liver samples were prepared for microscopic studies. FINDINGS: There was an increasing in the size of liver cells, cell boundaries were indistinct, and some of the cells were destroyed. The sinusoid volume had decreased and in some case was completely undistinguishable. Furthermore the numbers of large nucleuses were more than small nucleuses. In cells with two nucleuses, the border between the 2 nucleuses was more often indistinct and had shown interference with each other or seemed to have incomplete cells division. The size of liver cells in the AFB1+Vit E group showed an increasing (1117.5±2.5 μm2) as compare to control group (1116.5±2 μm2). But this difference between AFB1 (1116±1.2 μm2) and AFB1+VitE groups were significant (p< 0.01). CONCLUSION: Vitamin E acts as a reductive compound against the toxic effects of oxidant substance in foods such as AFB1 and its reductive effects concerning the hepatotoxicity of AFB1 is probably the result of NADPH-oxides gatherings and halt in the production of super oxides.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمدحسین میرمومنی | mh mirmomeni


علی امینی | a amini


اباصلت کحسین زاده لاگر | a hosseinzadeh colagar


فریده امیدی | f omidi



نشانی اینترنتی http://www.jbums.org/browse.php?a_code=A-10-1370-479&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بیوشیمی
نوع مقاله منتشر شده تحلیلی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات