مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل، جلد ۱۹، شماره ۵، صفحات ۳۲-۳۸

عنوان فارسی مطالعه اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتری عصاره اتانولی دانه گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill)
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: در صنایع غذایی برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی از افزودنی های سنتیتیک برای کاهش رشد میکروبی استفاده می شود، که به دلیل امنیت مواد غذایی توجه بیشتری به مصرف محصولات آنتی باکتریال طبیعی شده است. از آنجائیکه گیاهـان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند لذا این مطالعه به منظور بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتری عصاره اتانولی دانه گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill) انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، پس از تهیه دانه رازیانه، عصاره اتانولی آن گرفته شد و جهت بررسی اثر ضدمیکروبی آن از روش میکرودایلوشن(Micro dilution) در 9 سطوح غلظتی100، 50، 25، 12/5، 6/25، 3/12، 1/56، 0/78 و 0/39 درصد بر روی جدایه‌های با منشاء مواد غذایی(نگهداری شده در بانک میکروبی) و سوش‌های استاندارد اشریشیاکلی1270PTCC، سالمونلا انتریک 1709PTCC، باسیلوس سرئوس 11778ATCC و استافیلوکوکوس ارئوس 1112PTCC استفاده شد. برای تعیین اثر آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی رازیانه از روش 2، 2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) در 7 سطوح غلظتی ppm 1000، 500، 400، 300، 200، 100 و 50 استفاده شد. یافته ­ها: جدایه‌های سالمونلا انتریک مواد غذایی بیشترین مقاومت(2/3 جدایه ­ها در غلظت­های 12/5 درصد و بالاتر رشد کردند) و جدایه‌های استافیلوکوکوس ارئوس بیشترین حساسیت(بدون رشد در غلظت­های بالاتر از 12/5 درصد) را در برابر عصاره اتانولی رازیانه از خود نشان دادند (0/05p). نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج این مطالعه عصاره اتانولی دانه رازیانه از توان ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی مناسبی برخوردار بوده و بنابراین می‌توان از آن در ترکیب با سایر نگهدارنده‌ها جهت محافظت مواد غذایی در مقابل انواع سیستم‌های اکسیداتیو و میکروارگانیسم‌های عامل عفونت و مسمومیت بهره جست
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رازیانه، عصاره اتانولی، ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی

عنوان انگلیسی A Study of the Antioxidant and Antimicrobial Effects of Ethanolic Extract of Fennel (Foeniculum vulgare Mill) Seeds
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND AND OBJECTIVE: Synthetic additives are used in food industry to prevent contamination of food and reduction of microbial growth, while special attention have been paid to the use of natural anti-bacterial products because of higher food safety. Since plants are potential sources of anti-infective agents, the present study was conducted to study the antioxidant and antimicrobial effects of ethanolic extract of fennel (Foeniculum vulgare Mill) seeds. METHODS: In this experimental study, the ethanolic extract was prepared after obtaining the fennel seeds. To analyze the antimicrobial effect of the extract, the Micro dilution method was used based on 9 concentrations of 100, 50, 25, 12.5, 6.25, 3.12, 1.56, 0.78 and 0.39% on food isolates (kept in microbial bank) and standard strains of Escherichia coli 1270 PTCC, Salmonella enterica 1709PTCC, Bacillus cereus 11778ATCC and Staphylococcus aureus 1112PTCC. To change the antioxidant effect of the ethanolic extract of fennel, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) method was used in 7 concentrations of 1000, 500, 400, 300, 200, 100 and 50 ppm. FINDINGS: Salmonella enterica food isolates showed highest level of resistance (2.3 of isolates grew at concentrations above 12.5%) while Staphylococcus aureus isolates showed highest level of sensitivity (without growth at concentrations above 12.5%) against ethanolic extract of fennel (p>0.05). In all the examined concentrations, the antioxidant effect of the ethanolic extract of fennel seed was reported to be less than synthetic antioxidants BHA (Bytalyted Hydroxy Toluene) (p< 0.05). CONCLUSION: According to the results of this study, the ethanolic extract of fennel seed benefits from appropriate antibacterial and antioxidant properties and thus can be used in combination with other preservatives to preserve food against various oxidative systems and microorganisms that cause infection and intoxication.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fennel, Ethanolic extract, Antimicrobial, Antioxidant

نویسندگان مقاله سامان مهدوی | s mahdavi
young researchers and elite club, maragheh branch, islamic azad university, maragheh, i.r.iran
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی
سازمان اصلی تایید شده: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

معصومه عالیزاد | m alizad
department of food industries, maragheh branch, islamic azad university, maragheh, i.r.iran
گروه مهندسی صنایع غذایی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)

پروین سجادی | p sajadi
social determinants of health research center, health research institute, babol university of medical sciences, babol, i.r.iran
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت

مهرانگیز بالغی | m baleghi
4.babol university of medical sciences, babol, i.r.iran
دانشگاه علوم پزشکی بابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بابل (Babol university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jbums.org/browse.php?a_code=A-10-2669-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده میکروبیولوژی
نوع مقاله منتشر شده تجربی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات